Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
o motylach
Autor Wiadomość
calamita 

Wysłany: 2010-07-16, 14:17   o motylach

Witam
chciałbym zapytać czy w okolicach Łukowa na lubelszczyznie występują motyle podobne do niepylaka. dlaczego pytam?-bowiem podczas rowerowej przejażdżki spotkałem 3 osobniki takich oto motylków: białe skrzydła, na nich kilka kółek czarno-czerwonych. latały bardzo szybko-nie mogłem zrobic zdjęcia, jedynie krótki filmik ale nie najlepszej jakości. Może ktoś wie co to za motyle

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-07-16, 22:17   

calamita napisał/a:
białe skrzydła, na nich kilka kółek czarno-czerwonych. latały bardzo szybko-nie mogłem zrobic zdjęcia,

pierwszy problem to taki że jeśli chodzi o motyle dzienne to nie ma motyla z białymi skrzydłami i czarno czerwonymi kółkami. Poza tym niepylak lata jak ostatnia #@#@#@ lub szybuje. To co widziałeś to najprawdopodobniej polowiec szachownica :wink:

niccolai 

Wysłany: 2010-07-17, 14:58   Re: o motylach

Witam
calamita napisał/a:
Witam
chciałbym zapytać czy w okolicach Łukowa na lubelszczyznie występują motyle podobne do niepylaka.

Co rozumiesz przez określenie "podobne do niepylaka"? O jaki stopień podobieństwa Ci chodzi -rozumiem, że pytasz czy występuje tu któryś z przedstawicieli rodz. Parnassius?

Cytat:
spotkałem 3 osobniki takich oto motylków: białe skrzydła, na nich kilka kółek czarno-czerwonych. latały bardzo szybko-nie mogłem zrobic zdjęcia, jedynie krótki filmik ale nie najlepszej jakości. Może ktoś wie co to za motyle

Niepylaki to duże motyle (jedne z największych motyli dziennych), latające wolno, niemal ociężale. Czerwone plamy w czarnej obwódce posiada tylko Niepylak apollo -ale on występuje jedynie w Pieninach (dane historyczne mówią o jego występowaniu pod Warszawą -ale to było wieki temu), dlatego jego występowanie na tym terenie jest mało prawdopodobne (mimo występowania tu rośliny żywicielskiej -rozchodnika wielkiego). Bardziej prawdopodobne byłoby występowanie Niepylaka mnemozyny -ale opis podany przez ciebie nie pasuje do wyglądu tego gatunku. Motyle to nie jest moja "mocna strona", ale zgadzam się z GrzegorzBP, że obserwowanym przez Ciebie gatunkiem był najprawdopodobniej polowiec szachownica.
Myślę, że jednak warto zamieścić ten filmik -może on rzucić więcej światła na tę sprawę.

calamita 

Wysłany: 2010-07-18, 20:37   

po żmudnym przeglądaniu filmu-klatka po klatce i sprawdzeniu w internecie jak wygląda motylek sugerowany przez Grześka, doszedłem do przekonania ,że Grzecho miał rację. Dzieki za pomoc-widzę że na "forumowiczów" można liczyć. Dzięki również dla Nicolai!

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-07-18, 21:45   

niccolai napisał/a:
(dane historyczne mówią o jego występowaniu pod Warszawą -ale to było wieki temu),

eee. raptem wiek temu - choć to i tak wątpliwe dane - jeśli chodzi o Warszawę - bardziej prawdopodobne są dane spod Kazimierza - ale dawno te miejscówki zarosły lasem - to tak w ramach offu :wink:
calamita napisał/a:
że Grzecho miał rację.

mówisz masz

Odpowiedz do tematu