Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nocne "łowy"
Autor Wiadomość
Marcin 

Wysłany: 2006-07-09, 14:30   Nocne "łowy"

Wczoraj po zmoroku rozwiesiłem na godzinkę białe prześcieradło z żarówą: przyleciało kilka zawisaków:

zawisak5.jpg
Plik ściągnięto 189 raz(y) 219,76 KB

zawisak4.jpg
Plik ściągnięto 211 raz(y) 194,75 KB

zawisak3.jpg
Plik ściągnięto 193 raz(y) 188,34 KB

zawisak2.jpg
Plik ściągnięto 195 raz(y) 191,75 KB

zawisak1.jpg
Plik ściągnięto 193 raz(y) 208,83 KB

Marcin 

Wysłany: 2006-07-09, 14:36   

i innych "nocnych" stworzeń:
Lampa jeszcze wisi - zobaczymy jaki efekt będzie dzisiaj :!: :!:

motyl6.jpg
Plik ściągnięto 184 raz(y) 148,21 KB

motyl5.jpg
Plik ściągnięto 192 raz(y) 201,11 KB

motyl4.jpg
Plik ściągnięto 180 raz(y) 318,55 KB

motyl3.jpg
Plik ściągnięto 180 raz(y) 181,83 KB

motyl2.jpg
Plik ściągnięto 189 raz(y) 166,44 KB

motyl1.jpg
Plik ściągnięto 182 raz(y) 166,74 KB

amikosik 

Wysłany: 2006-07-09, 16:29   

A jak od strony technicznej jest zbudowane prześcieradło z żarówą?

Basior 

Wysłany: 2006-07-09, 17:08   

amikosik napisał/a:
A jak od strony technicznej jest zbudowane prześcieradło z żarówą?
żarówka jest podłączona kablami do prześcieradła dzieki czemu świeci ono zajefajnie :green: :wink:
A tak wogóle to rozpina sie prześcieradło, kieruje na nie silny snop światła i czeka...

Marcin 

Wysłany: 2006-07-09, 18:28   

Dokładnie! Im silniejsze światło - tym lepiej. Ja używam lampy ze słupowej latarni (trochę świeci sąsiadom po oknach :twisted: )

amikosik 

Wysłany: 2006-07-10, 01:00   

Jeśli żarówka jest podłączona kabelkami do prześcieradła to wynika, że prześcieradło zasila żarówkę.
A to nie jest tak, że żarówna musi być rtęciowa? Najlepiej na 220V. A jeśli z akumulatora to pewnie jakaś specjalna z uwyplukonym pasmem UV.
Rozumiem, że jeśli nie osłonimy samej żarówki to owady zgnią jak się do niej zbliżą?

DarekŁ
[Usunięty]

Wysłany: 2006-07-26, 00:24   

Marcin! Sporo świeciłem na Składnicy Drewna przy stacji PKP (nawet w tym roku) i mam stamtąd wykazane bardzo fajne gatunki.

Marcin 

Wysłany: 2006-07-26, 09:12   

Ja u siebie na podwórku :smile: jakieś 1,5 km od stacji - przy samiutkim lesie praktycznie (dokładniej mówiąc to przy sporej przerwie w drzewostanie - dwa lata temu zrobili tam niezłą wycinkę).

Prem 
Nieludzki Doktor

Wysłany: 2006-08-10, 10:36   połowy nocne

Witam!
Moj pierwszy post na tym forum wiec chcialem sie przywitac :green:
Zafascynowany polowami nocnymi chcialbym wszczac dyspute na ten temat chociaz byl on ( temat) walkowany na innym forum do upadlego....
W tym roku ze wzgledu na suche lato polowy ekranowe w nocy mialy ociupinke odmiennyc charakter i pokazywaly sie gatunki ba nawet rzedy owadow wczesniej nie rejestrowane przy mocnych polowach jak chociazby Odonata.
Czy w trakcie nocnych plowoiw ktos z Was zauwazyl jakiekolwiek ciekawe pojawy nowych rzedow owadow, co do ktorych okresla sie ze sa owadami o aktywnosci dziennej?
pozdrawiam
zdjecie z polowow mam ich wiecej ale zameczac nie bede

1`414343.jpg
Plik ściągnięto 186 raz(y) 46,03 KB

Prem 
Nieludzki Doktor

Wysłany: 2006-08-10, 10:43   

Kwestie zarowekl, bo widze ze Was interesuja....Najlepsze sa zarowki rteciowe, wymagaja one dlawika, zarowki typu mix dlawika nie wymagaja ale spektrum swiatla jest mniej atrakcyjne niz z rteciowej. Trzecia kategoria sa zarowki ,,tluczone" :green: tutaj leci wszystko a po swieceniu (zbyt dlugiej i zbyt bliskiej ekspozycji) swiecacemu schodzi caly naskorek jak po wylegiwaniu sie na plazy. Temat rzeka ale niesamowicie ciekawy i wciagajacy. Jesli beda pytania to w miare skromnych mozliwosci pstaram sie odpowiedziec chociaz w tej materii tez nie mam dlugiego doswiadczenia
pozdr

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-08-10, 14:04   

Prem napisał/a:
Kwestie zarowekl
widze kolege entomologa :green:
froum jacka kurzawy ktos zhakował.
Co do świecenia - jak pisał Prem - najlepsze są żarówki typu mix - wymagają najmniejszego zaangażowania - po prostu żarówka - można kupić w co większej hurtowni wkręcamy w oprawkę i świecimy - żarówki dławikowe mozna rzeczywiście stłuc bankę - zwiera sie dwa druty i świeci jak obłąkana zwabiające wszystkich meneli z promienia 10 km. łapiący staje sie obiektem zainteresowań policji, nocnych łazików, sąsiadów ale efekt rzeczywiście daje. Z drugiej strony można używać żarówek UV - śa dostępne o mocy 110 i 160 KV ale dławik jest niezbędny poza tym trzeba miec zawsze zarókę normalną albo latarkęgdyż w UV wszystko wygląda "tak samo" swiecą na UV narażamy sie z kolei na to że sćiągniemy moherowe berety - a nuż coś sie objawiło i świeci boskim światłem - poza tym efekt daje!!!
jedna zasad o której warto pamiętać - jesli świecimy to ZATYKAJMY!!!!!! uszy i nos wacikami - oszalała ćma w uchu może uszkodzić bębenek - i takie przypadki sie zdarzają.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-08-10, 14:12   

http://www.motyle.pl/foru...?show=wabienie2

dla zainteresowanych :green:

Prem 
Nieludzki Doktor

Wysłany: 2006-08-10, 14:52   

Aaaa no forum zhakowane trzeba sie gdzies powyzywac :green: czy Ty to grzegorzb z forum Jacka???? Zapewne :green:
pozdrowka --- link jest super zreszta temat jest niesamowicie ciekawy i rozwojowy co widac w tym sezonie

DarekŁ
[Usunięty]

Wysłany: 2006-08-10, 22:54   

Nie zgodzę się z Grześkiem, że najlepsze są żarówki rtęciowe typu ,,Mix" Ja z kumplem zawsze dżwigamy ze sobą dławik bo swiatło żarówki rtęciowej dławikowej ma dużo więcej promieni UV niż żarówka typu ,,Mix". Do tego dodajemy świetlówkę UV 18W(60cm dł) i bardzo dobrze zdaje taki tandem egzamin. Wypróbowane to mamy na przykładzie wspólnych świeceń nocnych - zdarzało się czasami, że w bliskiej odległości stały w nocy 3 ekrany i układ żarówka 250 W dławikowa plus 18W UV sprawował się najlepiej co było widoczne po ilości motyli siedzących na ekranie. A swoja drogą to myślałem, że w Lublinie to tylko motyle dzienne a tu proszę - znalazł się jeden pasjonat nocnych eskapad. Serdecznie pozdrawiam kolegę.

Mirek 

Wysłany: 2006-08-10, 23:24   

DarekŁ napisał/a:
znalazł się jeden pasjonat nocnych eskapad.

Tylko nie wyłapcie wszystkich nocnych motyli, bo zabraknie dla nietoperzy :wink:

Odpowiedz do tematu