Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Palenie zbożem
Autor Wiadomość
Weles 

Wysłany: 2010-03-12, 14:31   Palenie zbożem

Wczoraj w Tusk Vision Network oglądałem materiał o ogrzewaniu domu zbożem. Okazuje się, że to coraz bardziej opłacalne. Pomijając aspekty techniczne, dominował wydźwięk, że to niemoralne – bo to palenie jedzenia. Okazuje się, że do palenia przeznaczane są zboża niespełniające wymagań, które nie są dopuszczane do sprzedaży, a 2 tony np. owsa odpowiadają 1 tonie węgla.
Zadaję sobie w taki przypadku pytania, można miliardami zabijać zwierzęta, można wycinać drzewa (bardziej rozwinięte organizmy od traw) na opał i na meble, a nie można palić zbożem? Czy ktoś upadł na głowę? Żarcie marnuje się milionami ton, np. z przeterminowania, a tu wielkie halo bo niektórzy chcą palić zbożem. Po raz kolejny wychodzi hipokryctwo ludzi na zasadzie: w sklepie kupuje kilogramy mięsa, ale patrzeć na filmy z rzeźni nie może, bo przecież mięso jest od pani ze sklepu, a nie z rzeźni.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-03-13, 19:55   

Weles napisał/a:
Tusk Vision Network
no cóż tylko współczuć że na podlasiu nie ma innych stacji :cry: :cry: :green:

Weles 

Wysłany: 2010-03-13, 20:57   

GrzegorzBP napisał/a:
Weles napisał/a:
Tusk Vision Network
no cóż tylko współczuć że na podlasiu nie ma innych stacji :cry: :cry: :green:

Podlasiu z małej litery, ja Ci dam :!: :evil: :wink:

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-03-13, 21:06   

Weles napisał/a:
Podlasiu z małej litery, ja Ci dam :!: :evil: :wink:

:lol:

Kosu1993 

Wysłany: 2010-03-14, 13:58   

W sumie dobrze ze wpadnięto na taki pomysł bo jest to ulga dla środowiska . Osobiście nie widze w tym nic złego .Tylko nie wiem jak stoja ceny zboża i czy sie opłaci palic go w piecu i wykorzystywac w celach grzewczych .

PS: moze tak moderator dodałby ankiete do tego tematu. Byłaby idealnym dopełnieniem :wink:

PZDR

xhardcorex 

Wysłany: 2010-03-14, 16:02   

najważniejsze jest to, żeby przełamać mity etyczne i popularyzowć ten rodzaj opału zwłaszcza w gospodarstwach na wsi. Po co rolnik na sprzedawać owies po 150-250zł/tonę i potem kupować węgiel po 500-800zł/tonę jak może od razu spalić owies w piecu. Oczywiście pod warunkiem, że nie przeszkadza mu charakterystyczny smrodek z pieca.

U jednego rolnika widziałem palnik na owies (samoróbka) za 200-300zł do tego zwykły kocioł na drewno. Podobny palnik (oryginalny) można kupić za 6,5 tys zł a piec na owies nawet 14 tys :shock:

Odpowiedz do tematu