|
Palenie zbożem |
| Autor |
Wiadomość |
Weles

|
Wysłany: 2010-03-12, 14:31 Palenie zbożem
|
|
|
Wczoraj w Tusk Vision Network oglądałem materiał o ogrzewaniu domu zbożem. Okazuje się, że to coraz bardziej opłacalne. Pomijając aspekty techniczne, dominował wydźwięk, że to niemoralne – bo to palenie jedzenia. Okazuje się, że do palenia przeznaczane są zboża niespełniające wymagań, które nie są dopuszczane do sprzedaży, a 2 tony np. owsa odpowiadają 1 tonie węgla.
Zadaję sobie w taki przypadku pytania, można miliardami zabijać zwierzęta, można wycinać drzewa (bardziej rozwinięte organizmy od traw) na opał i na meble, a nie można palić zbożem? Czy ktoś upadł na głowę? Żarcie marnuje się milionami ton, np. z przeterminowania, a tu wielkie halo bo niektórzy chcą palić zbożem. Po raz kolejny wychodzi hipokryctwo ludzi na zasadzie: w sklepie kupuje kilogramy mięsa, ale patrzeć na filmy z rzeźni nie może, bo przecież mięso jest od pani ze sklepu, a nie z rzeźni. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2010-03-13, 19:55
|
|
|
| Weles napisał/a: | | Tusk Vision Network | no cóż tylko współczuć że na podlasiu nie ma innych stacji |
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2010-03-13, 20:57
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | Weles napisał/a: | | Tusk Vision Network | no cóż tylko współczuć że na podlasiu nie ma innych stacji |
Podlasiu z małej litery, ja Ci dam |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2010-03-13, 21:06
|
|
|
| Weles napisał/a: | Podlasiu z małej litery, ja Ci dam |
|
|
|
|
 |
Kosu1993

|
Wysłany: 2010-03-14, 13:58
|
|
|
W sumie dobrze ze wpadnięto na taki pomysł bo jest to ulga dla środowiska . Osobiście nie widze w tym nic złego .Tylko nie wiem jak stoja ceny zboża i czy sie opłaci palic go w piecu i wykorzystywac w celach grzewczych .
PS: moze tak moderator dodałby ankiete do tego tematu. Byłaby idealnym dopełnieniem
PZDR |
|
|
|
 |
xhardcorex
|
Wysłany: 2010-03-14, 16:02
|
|
|
najważniejsze jest to, żeby przełamać mity etyczne i popularyzowć ten rodzaj opału zwłaszcza w gospodarstwach na wsi. Po co rolnik na sprzedawać owies po 150-250zł/tonę i potem kupować węgiel po 500-800zł/tonę jak może od razu spalić owies w piecu. Oczywiście pod warunkiem, że nie przeszkadza mu charakterystyczny smrodek z pieca.
U jednego rolnika widziałem palnik na owies (samoróbka) za 200-300zł do tego zwykły kocioł na drewno. Podobny palnik (oryginalny) można kupić za 6,5 tys zł a piec na owies nawet 14 tys |
|
|
|
 |
|
|