Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Łoś
Autor Wiadomość
Jarek P 

Wysłany: 2008-05-14, 11:20   Łoś

Cytat:
Ćwiąkalski o łosiu: to wstrząsające
Zastrzelenie łosia, który spacerował wczoraj ulicami Warszawy odbija się coraz głośniejszym echem. Głos zabrał już nawet minister sprawiedliwości Zbigniew Ćwiąkalski.
- Sprawa jest bulwersująca. To wstrząsająca rzecz. Prokuratura sprawdzi dlaczego w centrum miasta strzelano do zwierzęcia, które nie stanowiło zagrożenia - zapowiedział minister w Radiu Zet.

- Łosie nigdy nie były agresywne, to nie była pierwsza tego typu sytuacja i z tego, co wiem, to zwykle usypia się je i wywozi do Kampinosu - mówił Ćwiąkalski.

Zobacz "agresywnego" łosia w Onet.tv

Minister sprawiedliwości powiedział, że możliwe są zarówno zarzuty z prawa łowieckiego, jak i karnego. - Trzeba wyjaśnić, dlaczego strzelano w centrum miasta ostrą amunicją z broni palnej - zakończył minister. Łoś został zastrzelony wczoraj, a o całej sprawie poinformował mieszkaniec Warszawy, który nakręcił filmik z akcji i wysłał go do telewizji TVN24.

żródło

art.jovana 
vel sówka

Wysłany: 2008-05-14, 13:42   

dla mnie fatalka :-(
gościu co strzelał powinien ponieść karę za morderstwo na dzikiej przyrodzie.

a co do źródła- to komentarze na forum jak zwykle "najwyższych" lotów. Banda kretynów, dla których liczy się tylko piękny widok sprzed maski samochodu... co tam jakiś łoś- zastrzelić i po kłopocie, bo im się lakier porysuje... Naprawdę jestem zniesmaczona do granic możliwości. W jakim my w ogóle świecie żyjemy? Może trzeba na nich nasłać Grzegorza BP :wink: on by ich ustawił do pionu

puma 

Wysłany: 2008-05-15, 20:53   

Kilkanaście lat temu na moim osiedlu, na żoliborzu (w Warszawie) do wykopu wpadł młody łoś. Różnica jest taka, że wtedy wszyscy rzucili się by ratować. Sprowadzono dźwig i łoś szczęśliwie wrócił do domu w Kampinosie. Nie wiem dokładnie ile żyją te dumne zwierzęta, ale mam cichą nadzieję, że to nie był ten sam łoś bo by miał wyjątkowego pecha.
Chociaż nie wiem czy pechem można nazwać zabicie spokojnego zwierzaka z premedytacją. W dodatku zrobił to człowiek, który teoretycznie powinien zrobić wszystko by ten wystraszony łosiek wrócił do lasu cały i zdrowy.
Ja po prostu nie mam słów, które określiłyby postępek tego pana. A już na pewno są to bardzo brzydkie słowa, więc darujcie ale ich nie wypowiem.
Kochajcie Zwierzęta i Szanujcie Przyrodę.!!!
(to się tyczy również zwierząt)

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2008-05-16, 08:34   

art.jovana napisał/a:
Może trzeba na nich nasłać Grzegorza BP

no bez przesady :green: co do samego łosia - wszyscy znamy tylko fakty medialne - niezależnie od naszych odczuć - osąd należy pozostawić właściwym organom

Markoś 

Wysłany: 2008-05-25, 19:02   

ehh bark mi slow poprostu na ten temat ;/

Rocky 

Wysłany: 2008-06-03, 19:14   

Przecież Łoś jest pod ochroną, ktoś kto kazał go zastrzelić zamiast uśpić i przetransportować za miasto powinien ponieść surową karę :roll:

Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2008-06-03, 20:42   

Rocky napisał/a:
Przecież Łoś jest pod ochroną

abstrahując od całej sprawy, to nie jest pod ochroną........... jest zwierzęciem łownym.
jest tylko moratorium na odstrzał/polowania.

Szybszy 

Wysłany: 2012-01-08, 19:37   

Dzisiaj z Jemim byliśmy w lesie Przeździeckim koło Sokołowa Podlaskiego i widzieliśmy świeże ślady zryte przez łosie na drodze. Było to kilka obszarów o długości kilkunastu metrów zryte przez kopyta i z kłakami sierści. Na odcinku 100 metrów było takich miejsc cztery. Wyglądało jak miejsce krycia klępy albo walki. Ale podobno jedno i drugie ma miejsce wrzesień-październik. Co to zatem mogło być ?

Szybszy 

Wysłany: 2012-01-08, 20:02   

A tu fotka

losie.jpg
Plik ściągnięto 15202 raz(y) 80,08 KB

Mirek 

Wysłany: 2012-01-08, 20:21   

Szybszy napisał/a:
Co to zatem mogło być ?

Eeee, może to konie komuś zwiały ze stajni ;)

titina 

Wysłany: 2012-01-08, 20:45   

W listopadzie łoś paradował po Ciechocinku,wzdłuż torów kolejowych. koleżanka ma zdjęcia w komórce. :lol:

Szybszy 

Wysłany: 2012-01-09, 10:34   

titina napisał/a:
W listopadzie łoś paradował po Ciechocinku,wzdłuż torów kolejowych. koleżanka ma zdjęcia w komórce. :lol:

To przynajmniej był grzeczny. Ja się boję że ktoś wystąpi o odstrzał tych powyżej bo infrastrukturę niszczą :)

Odpowiedz do tematu